Έρευνα αποκάλυψε μια σύνδεση μεταξύ της κατανάλωσης μίας τροφής και της ανάπτυξης άνοιας. Επιστήμονες δήλωσαν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης μίας τροφής μπορεί να μειώσει δραματικά τις πιθανότητες εμφάνισης άνοιας.
Γράφοντας στον ιστότοπο The Conversation, η Eef Hogervorst, Professor of Biological Psychology στο Πανεπιστήμιο Loughborough και η Emma D’Donnell, Senior Lecturer in Exercise Physiology στο Πανεπιστήμιο Loughborough, δήλωσαν ότι το επεξεργασμένο κόκκινο κρέας έχει μια σειρά από αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Οι ειδικοί ανέφεραν ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για καρκίνο, διαβήτη και καρδιακές παθήσεις.
«Αυτές οι ασθένειες έχουν κοινούς παράγοντες κινδύνου με την άνοια, συμπεριλαμβανομένου του πιο κοινού τύπου, της νόσου Αλτσχάιμερ. Εκτός από το γεγονός ότι είναι καλό για τον πλανήτη και τα ζώα, η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου κρέατος είναι επίσης καλύτερη για την υγεία σας.
Στη νόσο Αλτσχάιμερ, τα προβλήματα μνήμης είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα που γίνεται αντιληπτό και ακολουθείται αργότερα από άλλες γνωστικές βλάβες που επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή ζωή και τις κοινωνικές αλληλεπιδράσεις».
Νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ διερεύνησε διαφορετικά τρόφιμα και τον σχετικό κίνδυνο άνοιας σε πάνω από 133.000 επαγγελματίες υγείας, στους οποίους δεν είχε διαγνωστεί άνοια κατά την έναρξη της μελέτης. Παρακολουθήθηκαν για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Σε αυτό το διάστημα, λίγο περισσότεροι από 11.000 ανέπτυξαν άνοια.
Η μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος όπως λουκάνικα, μπέικον και σαλάμι συνδέθηκε με 16% υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και ταχύτερο ρυθμό γνωστικής εξασθένησης.
Η κατανάλωση περίπου 2 μερίδων επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος την εβδομάδα αύξησε τον κίνδυνο άνοιας κατά 14% σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν λιγότερες από περίπου τρεις μερίδες το μήνα.
«Εάν οι άνθρωποι αντικαθιστούσαν την πρωτεΐνη του επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος με αυτή που βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς, το τόφου ή τα φασόλια, θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας κατά 19%, σύμφωνα με τη έρευνα. Ο ρυθμός γνωστικής παρακμής μειώθηκε επίσης.
Στην ίδια μελέτη, αποδείχθηκε ότι η κατανάλωση λιγότερου κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και καρδιακές παθήσεις. Οι ερευνητές εκτίμησαν ότι σχεδόν 1 στους 10 θανάτους θα μπορούσε να είχε προληφθεί εάν όλοι έτρωγαν λιγότερο από 42g κόκκινου κρέατος (λιγότερο από μισή μερίδα) την ημέρα καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης».
Έρευνα: Τι ώρα να πίνετε καφέ για χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου
Αϋπνία: Ποιο σνακ πρέπει να τρώτε αργά το βράδυ
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις