Αισθητά έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες η παγκόσμια εξάπλωση του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Περίπου 463 εκατομμύρια άνθρωποι επηρεάστηκαν παγκοσμίως το 2019, ενώ προβλέπεται να αυξηθούν σε 700 εκατομμύρια έως το 2045. Ένας αυξανόμενος όγκος ερευνών έχει τονίσει τη σημασία των παραγόντων του τρόπου ζωής, συμπεριλαμβανομένης της υγιεινής διατροφής, για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2.
Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2 είναι μια πολυπαραγοντική νόσος που χαρακτηρίζεται από αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένη έκκριση ινσουλίνης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πολλές σοβαρές επιπλοκές όπως:
- καρδιαγγειακές παθήσεις,
- νεφρική ανεπάρκεια και
- απώλεια όρασης.
Μια νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η κατανάλωση τουλάχιστον πέντε μερίδων μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα (μία μερίδα ισούται με μία τυπική σοκολάτα ή 28 γραμμάρια) σχετίζεται σημαντικά με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Αντίθετα, η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος συνδέεται με αύξηση του σωματικού βάρους.
Η υψηλότερη κατανάλωση διαιτητικών φλαβονοειδών, καθώς και συγκεκριμένων υποκατηγοριών φλαβονοειδών, έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.
Σε τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, αυτά τα φλαβονοειδή συνδέθηκαν με αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αγγειοδιασταλτικές επιδράσεις που μπορεί να προσφέρουν καρδιομεταβολικά οφέλη και μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.
Η σοκολάτα, που προέρχεται από τους καρπούς του κακαόδεντρου (Theobroma cacao), συγκαταλέγεται στα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φλαβανόλες και είναι ένα δημοφιλές σνακ παγκοσμίως.
Ωστόσο, η συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του κινδύνου σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 παραμένει αμφιλεγόμενη λόγω ασυνεπών ευρημάτων σε μελέτες παρατήρησης.
Τι έδειξε έρευνα
Για τη νέα έρευνα, ο Binkai Liu από το Harvard T.H. Chan School of Public Health και οι συνεργάτες του συνδύασαν δεδομένα από τρεις μακροχρόνιες μελέτες παρατήρησης γυναικών νοσηλευτών και ανδρών επαγγελματιών υγείας χωρίς ιστορικό διαβήτη, καρδιακών παθήσεων ή καρκίνου όταν προσλήφθηκαν.
Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια συχνότητας τροφίμων που συμπληρώνονταν κάθε τέσσερα χρόνια, ανέλυσαν τις συσχετίσεις μεταξύ του σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2 και της συνολικής κατανάλωσης σοκολάτας για 192.208 συμμετέχοντες και της κατανάλωσης τύπων σοκολάτας (μαύρης και γάλακτος) για 111.654 σε μια μέση περίοδο παρακολούθησης 25 ετών.
Σε αναλύσεις ανά τύπους σοκολάτας, 4.771 άτομα ανέπτυξαν διαβήτη τύπου 2. Μετά την προσαρμογή για τους ίδιους παράγοντες κινδύνου, τα άτομα που έτρωγαν τουλάχιστον πέντε μερίδες μαύρης σοκολάτας την εβδομάδα εμφάνισαν 21% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, αλλά δεν βρέθηκαν σημαντικές συσχετίσεις με την πρόσληψη σοκολάτας γάλακτος.
Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης 3% μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 για κάθε επιπλέον εβδομαδιαία μερίδα μαύρης σοκολάτας. Η αυξημένη κατανάλωση σοκολάτας γάλακτος, αλλά όχι μαύρης, συνδέθηκε με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους.
Αν και η μαύρη σοκολάτα έχει παρόμοια επίπεδα ενέργειας και κορεσμένων λιπαρών με τη σοκολάτα γάλακτος, τα υψηλά επίπεδα φλαβανολών στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να αντισταθμίσουν τις επιδράσεις των κορεσμένων λιπαρών και ζάχαρης στην αύξηση βάρους και τον κίνδυνο άλλων καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως ο διαβήτης.
Ωστόσο, η έρευνα έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση γάλακτος σοκολάτας συνδέεται με μακροπρόθεσμη αύξηση βάρους. Η σοκολάτα μπορεί να προσφέρει οφέλη για την υγεία, όμως η κατανάλωσή της πρέπει να γίνεται με μέτρο και με προτίμηση στη μαύρη σοκολάτα.
Ύπνος: Ποιες τροφές μπορούν να σας ξυπνήσουν μέσα στη νύχτα
Αγγειακές Παθήσεις: Ανίχνευση και μέθοδοι αντιμετώπισής τους
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις