Έχετε «τσιμπημένη» αρτηριακή πίεση και συνεχίζετε να βάζετε αλάτι στην διατροφή σας; Λάθος. Δείτε ποια μπαχαρικά θα σας «σώσουν»!
Ρίγανη
Το όνομά της σημαίνει «η χαρά του βουνού» και οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τη θεωρούσαν σύμβολο χαράς και ευτυχίας. Περιέχει και αυτή βιταμίνη Κ, μαγγάνιο και σίδηρο, είναι ιδιαίτερα αρωματική και έχει μία ελαφρώς πιπεράτη γεύση. Δοκιμάστε τη με: σούπες, σαλάτες, λαχανικά, κρέατα και πουλερικά.
Θυμάρι το παραδοσιακό φάρμακο
Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν στην αντιμετώπιση παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος, και όχι τυχαία αφού είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C. Έχει ελαφριά γεύση λεμονιού. Δοκιμάστε το με: σαλάτες, λαχανικά, ψάρι και πουλερικά.
Δενδρολίβανο το πικάντικο
Στην αρχαία Ελλάδα οι μαθητές συνήθιζαν αν τοποθετούν δενδρολίβανο στο κεφάλι του καθώς πίστευαν πως ενίσχυε την ικανότητα συγκέντρωσης. Στις μέρες μας το δενδρολίβανο χρησιμοποιείται ευρέως στην Μεσογειακή κουζίνα. Μικρή ποσότητα αυτού είναι ικανή να δώσει έντονη, «ξυλώδη», πικάντικη γεύση στο φαγητό. Δοκιμάστε το με: σάλτσες ντομάτας, σκόρδο, ζύμες, κρέατα.
Μάραθος ο Ελληνικός
Φυτό το οποίο παίρνει το όνομά του από την περιοχή του Μαραθώνα όπου και φυόταν παραδοσιακά. Πρόκειται στην ουσία για έναν άσπρο βολβό, με πράσινα κοτσάνια και φύλλα. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εδώδιμα και πλούσια σε κάλιο. Δοκιμάστε τον με: κρέατα.
Δάφνη η παραδοσιακή
Παραδοσιακό συστατικό της Ελληνικής κουζίνας, φέρνει στο μυαλό αρώματα και γεύσεις από την παιδική ηλικία. Δίνει στο φαγητό ένα ζεστό, «ξυλώδες» άρωμα. Δοκιμάστε τη με: σούπες, σάλτσες, παραδοσιακά Ελληνικά φαγητά.
Μαϊντανός o καλοκαιρινός
Θα τον βρείτε σε αφθονία τους καλοκαιρινούς και πρώτους φθινοπωρινούς μήνες. Είναι βότανο πλούσιο σε βιταμίνη C, με έντονη δροσερή γεύση. Δοκιμάστε τον με: dip γιαουρτιού, σαλάτες, ψάρια, ομελέτες.
Φασκόμηλο το αντιοξειδωτικό
Βότανο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, όπως τα φλαβονοειδή και οι φαινολικές ουσίες. Παραδοσιακά χρησιμοποιούνταν σαν φάρμακο για τον ερεθισμένο λαιμό, οι ιδιότητές του όμως δεν μένουν εκεί καθώς έχει εξέχουσα θέση στην κουζίνα. Δίνει μία εκλεπτυσμένη γεύση στο φαγητό η οποία συνδυάζει τα αρώματα του λεμονιού, του ευκαλύπτου και της μέντας. Δοκιμάστε το με: όσπρια, ομελέτες, σάλτσες ντομάτας, πουλερικά.
Πηγή: healthweb.gr
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις