Οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στον αριθμό των προσλαμβανομένων θερμίδωνόταν προσπαθούν να χάσουν ή να πάρουν βάρος. Οι τυπικές συστάσεις για απώλεια βάρους αφορούν την πρόσληψη μειωμένων θερμίδων ή το «κάψιμο» περισσότερων θερμίδων μέσω της σωματικής δραστηριότητας από αυτές που παίρνει κανείς από τη διατροφή.
Ορισμένα τρόφιμα έχουν ξεχωριστή θέση σε ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους λόγω των «αρνητικών θερμίδων» τους. Υποτίθεται δηλαδή, ότι όσο μεγαλύτερες ποσότητες τέτοιων τροφών καταναλώνει κανείς, τόσο περισσότερες θερμίδες «καίει». Οι τροφές με αρνητικές θερμίδες είναι ουσιαστικά φρούτα και λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
Τέτοιες τροφές είναι:
– Σέλινο: 14 θερμίδες ανά φλιτζάνι (100 γραμμάρια), 95% νερό
– Καρότα: 52 θερμίδες ανά φλιτζάνι (130 γραμμάρια), 88% νερό
– Μαρούλι: 5 θερμίδες ανά φλιτζάνι (35 γραμμάρια), 95% νερό
– Μπρόκολο: 31 θερμίδες ανά φλιτζάνι (90 γραμμάρια), 89% νερό
– Γκρέιπφρουτ: 69 θερμίδες ανά φλιτζάνι (230 γραμμάρια), 92% νερό
– Ντομάτες: 32 θερμίδες ανά φλιτζάνι (180 γραμμάρια), 94% νερό
– Αγγούρια: 8 θερμίδες ανά φλιτζάνι (50 γραμμάρια), 95% νερό
– Καρπούζι: 46 θερμίδες ανά φλιτζάνι (150 γραμμάρια), 91% νερό
– Μήλα: 53 θερμίδες ανά φλιτζάνι (110 γραμμάρια), 86% νερό
– Κολοκυθάκια: 17 θερμίδες ανά φλιτζάνι (100 γραμμάρια), 95% νερό
Άλλα φρούτα και λαχανικά που περιλαμβάνονται σε παρόμοιες λίστες είναι τα λεμόνια, το λάχανο, τα μούρα, οι αγκινάρες, τα μανιτάρια κλπ.