Οι πέτρες στους νεφρούς μπορεί να προκαλέσουν ισχυρούς πόνους. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μίας τροφής μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για πέτρες στους νεφρούς.

Τα πορτοκάλια, γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και την ικανότητά τους να αποτρέπουν το κρυολόγημα, έχει διαπιστωθεί ότι προσφέρουν μια σειρά από άλλα οφέλη για την υγεία. Μια ομάδα Βρετανών και Γάλλων ειδικών ανακάλυψε ότι τα πορτοκάλια και ο χυμός πορτοκαλιού μπορούν επίσης να προσφέρουν προστασία από τις πέτρες στους νεφρούς.

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν σε μια ερευνητική εργασία που συντάχθηκε από τον καθηγητή Bhaskar K Somani, έναν παγκοσμίως αναγνωρισμένο ουρολόγο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Southampton και τον συνάδελφό του Yazeed Barghouthy, ουρολόγο και χειρουργό στο Γενικό Νοσοκομείο Valenciennes στη Γαλλία. Αφού επανεξέτασαν 13 παγκόσμιες μελέτες, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι: «Ο χυμός πορτοκαλιού φαίνεται να διαδραματίζει προστατευτικό ρόλο έναντι του σχηματισμού λίθων στους νεφρούς».

Τα οφέλη των πορτοκαλιών όμως δεν σταματούν εκεί, καθώς ο καρπός τους συνιστάται επίσης για την πρόληψη του διαβήτη, λόγω του χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη του.

Άλλα οφέλη των πορτοκαλιών για την υγεία είναι τα εξής:

  • ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C,
  • συμβάλλουν στην διατήρηση της υγείας του δέρματος,
  • μειώνουν τα σημάδια γήρανσης λόγω των υψηλών επιπέδων αντιοξειδωτικών,
  • βοηθούν στην απώλεια βάρους με μόλις 65 θερμίδες ανά πορτοκάλι, παρατείνοντας το αίσθημα πληρότητας, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες,
  • προστατεύουν τα οστά και τα δόντια λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε ασβέστιο,
  • συμβάλλουν στη μείωση της απορρόφησης λίπους,
  • μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση.
  • Επίσης, τα πορτοκάλια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθιστώντας τα ωφέλιμα για άτομα με αρθρίτιδα. Θεωρούνται ευεργετικά για την πρόληψη του καρκίνου καθώς και για τη σωστή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Που οφείλεται η εμφάνιση λίθων στους νεφρούς

Σε σχέση με τις πέτρες στους νεφρούς, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει αύξηση στα περιστατικά τις τελευταίες δεκαετίες. Αυτό σημαίνει ότι έως και 1 στα 7 άτομα σε βιομηχανικές χώρες, όπως η Βρετανία μπορεί να αντιμετωπίσουν αυτήν την πάθηση κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Τυπικά, υπάρχουν δύο τύποι λίθων. Η πλειοψηφία των περιπτώσεων σχηματίζεται από οξαλικό ασβέστιο, το οποίο συνδέεται με τροφές όπως: το σπανάκι, οι φράουλες, τα ακτινίδια, τα παντζάρια, το σέλινο, οι ξηροί καρποί, η σοκολάτα, το τσάι και τα ροφήματα με κακάο.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος της αύξησης που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια έχει αποδοθεί σε πέτρες που σχετίζονται με το ουρικό οξύ. 

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη της σύγχρονης διατροφής και στον αυξανόμενο αριθμό ασθενών με μεταβολικό σύνδρομο.

Ιστορικά, οι γιατροί συμβούλευαν άτομα επιρρεπή σε νεφρολιθιάσεις να μετριάσουν την κατανάλωση τροφών που τις προκαλούν και να διασφαλίσουν ότι πίνουν άφθονα υγρά.