Μία τροφή έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε ασβέστιο από το γάλα και μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε την καρδιά, τα οστά και τον εγκέφαλο. Το γάλα συχνά θεωρείται ως η βασική πηγή ασβεστίου, αλλά υπάρχει και ένα άλλο οικονομικό τρόφιμο, που θεωρείται υπερτροφή και θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο ευεργετικό για την υγεία σας.
Ένα ποτήρι γάλακτος περιέχει συνήθως περίπου 300mg ασβεστίου, αλλά μία κονσέρβα στραγγισμένες σαρδέλες με κόκαλα των 100 γραμμαρίων μπορεί να περιέχει σχεδόν 400 mg ασβεστίου. Αυτό αντιστοιχεί περίπου στο ήμισυ της ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου που απαιτείται για τους περισσότερους ενήλικες.
Το Εθνικό Σύστημα Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (NHS) συμβουλεύει ότι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 64 ετών και άνω χρειάζονται 700 mg ασβεστίου την ημέρα, προειδοποιώντας ότι οι υψηλές δόσεις (πάνω από 1.500 mg την ημέρα) μπορεί να οδηγήσουν σε στομαχόπονο και διάρροια.
Για όσους έχουν δυσανεξία στη λακτόζη, η αύξηση της πρόσληψης σαρδέλας θα μπορούσε να αποτελέσει λύση, καθώς αυτά τα ψάρια είναι μια καλή πηγή ασβεστίου χωρίς τις παρενέργειες που προκύπτουν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων.
Οι κονσέρβες με σαρδέλες είναι διαθέσιμες στα περισσότερα σούπερ μάρκετ. Εάν επιλέξετε σαρδέλες σε κονσέρβα με λάδι, μια μερίδα 60 γραμμαρίων περιέχει 240 mg ασβεστίου, ενώ μια μερίδα σαρδέλες σε άλμη 50 γραμμαρίων περιέχει 340 mg ασβεστίου.
Το ασβέστιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη και τη διατήρηση ισχυρών οστών και δοντιών, καθώς και στην υποστήριξη διαφόρων άλλων λειτουργιών του οργανισμού – συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου.
Εάν τα επίπεδα ασβεστίου είναι πολύ χαμηλά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση, η οποία εξασθενεί τα οστά και αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Εκτός από τα οστά, το ασβέστιο είναι απαραίτητο και για την υγεία της καρδιάς. Βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού, της αρτηριακής πίεσης και της πήξης του αίματος. Όσοι δεν λαμβάνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου από τη διατροφή τους είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
Ακόμα, το ασβέστιο βοηθά στην κυκλοφορία του αίματος βοηθώντας τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώνουν και να συστέλλονται. Αυτό εξασφαλίζει ότι ο εγκέφαλος λαμβάνει την ενέργεια που χρειάζεται, βοηθά στον έλεγχο των νευροδιαβιβαστών και ενισχύει τη μνήμη.
Όταν διαταράσσεται η ισορροπία του ασβεστίου στο σώμα, μπορεί να οδηγήσει σε νευροεκφυλισμό και διάφορες εγκεφαλικές διαταραχές, όπως: η νόσος του Πάρκινσον, η νόσος του Αλτσχάιμερ και η νόσος του Χάντινγκτον.
Χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα μπορούν επίσης να προκαλέσουν νευρολογικά και ψυχολογικά προβλήματα όπως απώλεια μνήμης, κατάθλιψη και σύγχυση.
Το σώμα σας χρειάζεται βιταμίνη D για να απορροφήσει αποτελεσματικά το ασβέστιο. Ευτυχώς, οι σαρδέλες είναι πλούσιες σε βιταμίνη D, γεγονός το οποίο τις καθιστά μια εξαιρετική τροφή, ειδικά κατά τους κρύους, σκοτεινούς χειμερινούς μήνες.
Άνοια: Ποια τροφή πρέπει να περιορίσετε για να μειωθεί ο κίνδυνος
Χοληστερίνη: Ποιος χυμός μπορεί να βοηθήσει στην μείωσή της
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις