Η φλεγμονή είναι η φυσική αντίδραση του οργανισμού μας σε λοιμώξεις, τραυματισμούς και άλλες βλάβες. Είναι ένας αμυντικός μηχανισμός που σκοπό έχει να προστατεύσει τον οργανισμό από εξωτερικούς εισβολείς και να επιδιορθώσει βλάβες.
Όμως, όταν είναι παρατεταμένη μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη χρόνιων παθήσεων. Ένα θρεπτικό συστατικό μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή, σύμφωνα με ειδικούς.
Η χρόνια φλεγμονή έχει συνδεθεί με πολλές σοβαρές παθήσεις, καρκίνο, καρδιακά προβλήματα και γνωστική εξασθένηση. Τα καλά νέα είναι ότι η κατανάλωση των σωστών θρεπτικών συστατικών μπορεί να προλάβει και να μειώσει τη φλεγμονή στο σώμα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένα από τα καλύτερα θρεπτικά συστατικά για τη μείωση της φλεγμονής.
Τα ωμέγα-3 είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και υπάρχουν τρεις τύποι:
Το Νο1 πράγμα που πρέπει να αποφεύγετε αν έχετε χρόνια φλεγμονή, σύμφωνα με διαιτολόγους το αλφα-λινολενικό οξύ (ALA), το εικοσαπεντανοϊκό οξύ (EPA) και το δοκοσαεξανοϊκό οξύ (DHA).
Το ALA βρίσκεται στους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, ενώ το EPA και το DHA προέρχονται από τη θαλάσσια ζωή, όπως τα φύκια και τα ψάρια. Η καθημερινή λήψη αυτού του θρεπτικού συστατικού είναι απλή. Μάθετε πώς τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής καθώς και τρόπους για να τα ενσωματώσετε στη διατροφή σας.
Πώς τα ωμέγα-3 βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής
«Όταν καταναλώνουμε ωμέγα-3, οι κυτταρικές μας μεμβράνες είναι σε θέση να παράγουν μεταβολίτες που καταπραΰνουν τη φλεγμονή και ενεργοποιούν έναν διακόπτη που λέει στο σώμα να αρχίσει να επιδιορθώνει τις βλάβες στα κύτταρα και τους ιστούς που προκαλούνται από τη φλεγμονή», ανέφερε η Maggie Moon, M.S., RD, ειδικός σε θέματα διατροφής για την υγεία του εγκεφάλου και συγγραφέας του βιβλίου «The MIND Diet».
«Οι κυτταρικές μας μεμβράνες αγαπούν τα ωμέγα-3. Η ακεραιότητα της κυτταρικής μεμβράνης είναι αυτό που διατηρεί τα κύτταρά μας ώστε λειτουργούν όπως πρέπει», πρόσθεσε η Moon.
Ακόμα, «τα ωμέγα-3 μπορούν να βοηθήσουν στη δημιουργία “διαμεσολαβητών” ή επικοινωνιών στο σώμα που βοηθούν στην ισορροπία της φλεγμονής που είναι καλή για τον οργανισμό (όπως όταν επουλώνεται μια πληγή) και της φλεγμονής που δεν είναι καλή – όταν γίνεται χρόνια, συστηματική και μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη ή επιδείνωση χρόνιων ασθενειών», λέει η διαιτολόγος-διατροφολόγος Ginger Hultin, M.S., RDN, CSO, ιδιοκτήτρια της Ginger Hultin Nutrition και συγγραφέας του βιβλίου «Anti-Inflammatory Diet Meal Prep» στο Σιάτλ.
Μιλώντας για χρόνιες ασθένειες, έχει αποδειχθεί ότι τα ωμέγα-3 μπορούν να προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις.
Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι με τους οποίους τα ωμέγα-3 βοηθούν στην αντιμετώπιση της φλεγμονής:
- Μπορούν να βελτιώσουν την διάθεσή σας
- Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς σας
- Μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλό σας
- Μπορούν να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς σας
Υπάρχει πληθώρα ερευνών σχετικά με τα οφέλη της πρόσληψης ωμέγα-3 λιπαρών οξέων για την καρδιαγγειακή υγεία.
«Τα ωμέγα-3 μπορεί να έχουν θετική επίδραση σε πολλές πτυχές του [καρδιαγγειακού] συστήματος, από την ήπια αραίωση του αίματος έως την πιθανή μείωση της αρτηριακής πίεσης ή των επιπέδων τριγλυκεριδίων και στην μείωση του κινδύνου στεφανιαίας νόσου ή καρδιαγγειακών επεισοδίων, όπως τα καρδιακά επεισόδια», λέει η Hultin.
Ανάλυση του 2019 από το «Journal of the American Heart Association» διαπίστωσε ότι η πρόσληψη θαλάσσιων πηγών ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, καρδιαγγειακών παθήσεων και θανάτου από καρδιακές παθήσεις. Οι συγγραφείς της μελέτης αποδίδουν αυτά τα ευρήματα στις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του ακόρεστου λίπους.
«Επιπλέον, [μια μελέτη του 2022 στο Advances in Nutrition] δείχνει ότι τα καρύδια, η καλύτερη πηγή ALA ωμέγα-3 μεταξύ των ξηρών καρπών, έχουν ευεργετικό ρόλο στην προστασία της υγείας της καρδιάς και του εγκεφάλου για υγιή γήρανση», είπε η Moon.
Μπορούν να βελτιώσουν τη διάθεσή σας
Λόγω της ικανότητάς τους να καταπολεμούν τη φλεγμονή, τα ωμέγα-3 μπορεί να επηρεάσουν τα επίπεδα κορτιζόλης (μιας ορμόνης του στρες) στο σώμα. Μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή του 2021 στο Molecular Psychiatry ζήτησε από υγιείς ενήλικες να λαμβάνουν συμπληρώματα με ωμέγα-3 ή εικονικό φάρμακο για τέσσερις μήνες.
Η ομάδα που έλαβε τα συμπληρώματα με ωμέγα-3 είχε έως και 30% χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης. Λόγω αυτών των αποτελεσμάτων, οι συγγραφείς πιστεύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με ωμέγα-3 μπορεί να μειώσει τα επίπεδα στρες και τον κίνδυνο κατάθλιψης.
Μπορούν να ωφελήσουν τον εγκέφαλό σας
«Η ύλη του εγκεφάλου είναι 60% λίπος και προτιμά τα ωμέγα-3 για να βοηθήσει τα νευρώνες να επικοινωνούν αποτελεσματικά», λέει η Moon. Τα ωμέγα-3 όχι μόνο διατηρούν τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου, αλλά μπορούν επίσης να βελτιώσουν τη γνωστική λειτουργία.
Μια ανάλυση του 2023 στο The American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι η αυξημένη πρόσληψη EPA ή DHA σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο νόσου Alzheimer.
Και πάλι, τα αποτελέσματα πιθανότατα οφείλονται στην αντιοξειδωτική φύση των ωμέγα-3.
Τρεις τρόποι για να αυξήσετε την πρόσληψη ωμέγα-3 λιπαρών οξέων μέσω της διατροφής:
- Τρώτε ψάρι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα
- Επιλέξτε κονσερβοποιημένα ψάρια
- Ενσωματώστε ξηρούς καρπούς και σπόρους στη διατροφή σας
Αυτιά: Ποιες τροφές μειώνουν τον κίνδυνο για απώλεια της ακοής
Καρκίνος: Ποιο μπαχαρικό μειώνει τον κίνδυνο και ρίχνει τα επίπεδα χοληστερόλης
Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις