Σαββάτο
22 Φεβρουαρίου 2025

Καρκίνος παχέος εντέρου: Τα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο

Έρευνες δείχνουν ότι ορισμένα τρόφιμα μπορούν να προστατεύσουν την υγεία του εντέρου σας και να μειώσουν τον κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Πρόσφατες μελέτες αποκαλύπτουν ότι η κατανάλωση ορισμένων τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει στην προστασία του οργανισμού σας από μία από τις πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου. 

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι συγκεκριμένες προσαρμογές στη διατροφή σας θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σύμφωνα με το «Cancer Research UK», κάθε χρόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο εκδηλώνονται περίπου 44.100 νέες περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου. Αυτό το καθιστά τον τέταρτο πιο κοινό τύπο καρκίνου στη Βρετανία.

Ένας αριθμός παραγόντων είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η διατροφή είναι ένας από αυτούς τους παράγοντες, με το κόκκινο και το επεξεργασμένο κρέας να είναι μεταξύ των τροφίμων που αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της νόσου.

Ωστόσο, άλλα τρόφιμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να έχουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Δύο έρευνες που δημοσιεύθηκαν τον Ιανουάριο επισήμαναν ορισμένα τρόφιμα και ποτά που θα μπορούσαν να είναι ευεργετικά για την υγεία του εντέρου.

Σύμφωνα με επιστημονικά στοιχεία, προστασία από τον καρκίνο του εντέρου παρέχουν:

  • Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο
  • Τροφές που είναι πλούσιες σε ασβέστιο
  • Τροφές που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications, ανακάλυψε ότι η τακτική κατανάλωση τροφίμων και ποτών πλούσιων σε ασβέστιο συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. 
Η μελέτη, διεξήχθη από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ανέλυσαν δεδομένα από περισσότερους από 542.000 συμμετέχοντες.

Διαπίστωσε ότι άτομα που κατανάλωναν γαλακτοκομικά, γιαούρτι και τρόφιμα που περιέχουν τις θρεπτικές ουσίες ριβοφλαβίνη, μαγνήσιο, φώσφορο και κάλιο φαίνεται να είχαν χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. 

Όπως αναφέρει το MedicalNewsToday, άτομα που κατανάλωναν το ισοδύναμο ενός επιπλέον ποτηριού γάλακτος κάθε μέρα ή 300 χιλιοστόγραμμα (mg) ασβεστίου, είχαν 17% χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο για καρκίνο του παχέος εντέρου.

Στόχος των επιστημόνων είναι να διερευνήσουν περαιτέρω τον ρόλο του ασβεστίου στην πρόληψη του καρκίνου του εντέρου, σε διαφορετικούς πληθυσμούς, με ποικίλες διατροφές.

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

Ήδη είναι ευρέως γνωστό ότι οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να προστατεύσουν από την ασθένεια, όπως: τα λαχανικά, τα φρούτα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism, εξέτασε γιατί συμβαίνει αυτό. Το Medical News Today ανέφερε: «Αυτή η μελέτη διαπίστωσε ότι όταν τα βακτήρια του εντέρου διασπούν τις φυτικές ίνες στο έντερο, παράγουν δύο τύπους μορίων που ονομάζονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου (SCFAs) που μπορεί στην πραγματικότητα να είναι υπεύθυνα για την μείωση του κινδύνου για καρκίνο».

Πώς να ενσωματώσετε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Μπορείτε να αυξήσετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας επιλέγοντας τρόφιμα ολικής αλέσεως.

Για πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μέσω της διατροφής δοκιμάστε τα εξής:

  • Αντικαταστήστε το ρύζι, τα ζυμαρικά ή το ψωμί με ολικής αλέσεως.
  • Αντικαταστήστε το σνακ σας με ποπ κορν χαμηλών θερμίδων αντί για πατατάκια.
  • Επιλέξτε δημητριακά πρωινού ολικής αλέσεως.
  • Τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως αρακά και βατόμουρα.
     

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...